This website is
 sponsored.gif

banner.gif

 Welcome    Main    Forum    FAQ    Useful Links    Sample Letters   Tribunal  

Pembeli hartanah PKNS belum pindah milik
22/01/2007 Berita Harian

LEBIH 23,000 pembeli hartanah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dikesan masih belum memindah milik hartanah ke atas nama masing-masing.

Sehubungan itu, PKNS akan menjalankan kempen bersepadu tahun ini untuk mempercepatkan proses pindah milik 10,924 unit hartanah hak milik individu bagi harta tanah membabitkan rumah teres, banglo, kedai dan lot industri.

Sejumlah 12,261 pembeli pangsapuri dan rumah pangsa juga dikesan belum memindah milik hartanah mereka bagi membolehkan pembentukan Perbadanan Pengurusan.

Pengurus Perhubungan Awam PKNS, Mohd Wazir Abdul Gani, berkata proses pindah milik penting kerana ia membolehkan nama pembeli didaftarkan di atas suratan hak milik yang menunjukkan mereka adalah pemilik sah atas harta berkenaan.

Katanya, ini membolehkan pembeli melakukan urusan jual beli, gadaian dan juga urusan pindah milik kepada waris mereka seperti yang terkandung dalam Kanun Tanah Negara.

“Pemilik juga akan mudah berurusan dengan bank bagi membuat pinjaman semula untuk membolehkan pembeli menggunakan sejumlah pinjaman untuk kegunaan lain,” katanya.

Beliau berkata, kawasan yang terbabit termasuk 7,765 unit di Shah Alam, Bandar Baru Bangi (4,405), Ampang Hulu Klang (4,022), Kota Damansara (1,844), Petaling Jaya (1,729) dan kawasan lain (3,420).

Mohd Wazir berkata, antara punca berlakunya situasi berkenaan adalah kerana kurangnya minat pembeli untuk memindah milik dan kurang kefahaman mengenai kepentingan pindah milik.

Selain itu, katanya, kegagalan pindah milik juga berlaku disebabkan pembeli asal sudah meninggal dunia dan pembeli serta waris yang tidak dapat dihubungi.

“Bayaran duti setem dan yuran guaman yang tinggi juga adalah antara sebab keengganan pembeli memindah milik,” katanya.

Mohd Wazir berkata, PKNS akan mengadakan 20 sesi penerangan dalam kempennya untuk menjelaskan proses kerja yang perlu dilalui dan menerangkan masalah lain yang boleh merumitkan pemilikan hartanah.

Katanya, ia termasuk masalah harta pusaka, kes tertangguh dan masalah harta yang akan dilelong apabila berlaku kematian terhadap pemilik asal harta yang belum dipindahmilik.
 

 

Main   Forum  FAQ  Useful Links  Sample Letters  Tribunal  

National House Buyers Association (HBA)

No, 31, Level 3, Jalan Barat, Off Jalan Imbi, 55100, Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03-21422225 | 012-3345 676 Fax: 03-22601803 Email: info@hba.org.my

© 2001-2009, National House Buyers Association of Malaysia. All Rights Reserved.