This website is
 sponsored.gif

banner.gif

 Welcome    Main    Forum    FAQ    Useful Links    Sample Letters   Tribunal  

Konsep bina dan jual bela pembeli rumah
Utusan 25/ 6/2006 Oleh: Helmi Mohd. Foad

PENGUMUMAN Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis lalu mengenai keputusan kerajaan dalam meluluskan cadangan konsep bina dan jual bagi pembinaan rumah membuat para pembeli kini boleh menarik nafas lega.

Melalui konsep tersebut, nasib pembeli sekurang-kurangnya terbela kerana hanya perlu membayar deposit sebanyak 10 peratus daripada harga belian dan kemudian menandatangani perjanjian jual beli dengan pemaju.

Mereka perlu tunggu rumah itu siap dalam tempoh dua tahun dan kemudian barulah pembayaran akhir dilunas atau pembiayaan melalui bank dimula.

Tidak lagi seperti yang lepas-lepas, pembeli perlu menanggung beban pembayaran progresif atau lebih teruk lagi menanggung hutang bank bertahun-tahun lamanya sedangkan rumah tidak siap-siap atau rumah yang diterima indah khabar dari rupa.

Kita sudah naik jelak mendengar cerita-cerita tentang keperitan para pembeli yang diibaratkan ‘menangis hingga tiada air mata’ apabila ‘istana’ idaman mereka bertukar ‘belukar’ atau hanya tinggal tiang cerucuk gara-gara sikap pemaju yang tidak bertanggungjawab.

Utusan Malaysia sendiri pernah menyiarkan surat pembaca di muka satu mengenai rintihan seorang pembeli yang tujuh tahun menanti rumahnya apabila projek di Lembah Beringin, Hulu Selangor terbengkalai.

Ini dapat dilihat melalui statistik sehingga 30 September 2005, Syarikat Perumahan Negara Bhd. (SPNB) telah dipertanggungjawab mengambil alih dan seterusnya memulihkan 176 projek perumahan terbengkalai di seluruh negara membabitkan 51,413 unit rumah dengan anggaran nilai projek sebanyak RM 4.3 bilion.

Malah jika diteliti rekod aduan yang diterima Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) pada Mac lalu menunjukkan aduan mengenai masalah perumahan dan perkhidmatan syarikat pengurusan perumahan adalah aduan tertinggi daripada keseluruhan 18,579 aduan.

Ia merangkumi masalah rumah terbengkalai dan lewat mendapat sijil layak menduduki (CFO).

Dalam hal ini, kita percaya keputusan yang diambil oleh kerajaan tersebut hasil daripada kesungguhan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang sebelum ini beberapa kali membangkitkan luahan hatinya yang tidak senang terhadap projek-projek ‘sakit’ atau terbengkalai.

Pada majlis penyerahan kunci Projek Perumahan Terbengkalai Taman Sri Bayu, Bayan Lepas, Pulau Pinang tahun lepas, Abdullah secara sinikal menyifatkan kebimbangan yang diluahkan beliau ‘sebagai berletiaq (berleter) yang mungkin tidak digemari untuk didengar’ tetapi “Apa yang saya letiaq ini adalah ucapan Perdana Menteri yang kamera dan media dok petik dan pancarkan ke seluruh negara.

“Maka dengan ini, kita (pemaju dan kontraktor) kena jagalah pejabat kita dengan baik (elakkan projek terbengkalai),” kata Abdullah dalam nada bersahaja tetapi cukup difahami maksudnya.

Perdana Menteri juga menarik perhatian bahawa kerajaan sendiri terpaksa mengeluarkan sehingga RM3 bilion bagi memulihkan projek-projek terbengkalai terutama projek perumahan di seluruh negara, melibatkan 172 projek meliputi 32,000 buah rumah.

Daripada jumlah itu, 12,000 buah rumah telah disiapkan manakala 20,000 unit lagi masih dalam pembinaan.

Memandangkan kerajaan telah banyak menyediakan pelbagai ruang kepada industri pembinaan dan perumahan untuk bergerak maju, maka wajar pemaju-pemaju yang sudah bertapak lama dan mempunyai modal besar menyambut baik perubahan konsep baru itu.

Konsep tersebut bukan sahaja melindungi hak pengguna tetapi sebenarnya memberikan kelebihan kepada pemaju kerana mereka boleh menyelesaikan beberapa masalah yang selama ini sering dibangkitkan.

Pertamanya masalah kelulusan lesen memajukan projek yang sering kali dikatakan agak lambat diperoleh selain perlu dahulu membayar deposit sekurang-kurangnya RM200,000.

Pemaju juga disyaratkan membina sejumlah rumah kos rendah yang juga kadangkala disifatkan hanya akan membebankan pemaju kerana margin keuntungan yang tidak banyak diperoleh daripada projek tersebut.

Sedangkan ramai pembeli di kawasan tertentu sebenarnya sudah tidak layak lagi membeli rumah kos rendah sebaliknya perlu kepada rumah yang bertaraf sederhana.

Dalam hal ini Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Ting menjelaskan, pemaju yang memilih konsep bina dan jual berpeluang menikmati pakej insentif termasuk kelonggaran untuk membina rumah kos rendah sebaliknya akan dibenarkan membina rumah kos sederhana.

Ini semua akan dijadikan pakej untuk dipilih oleh pemaju, kalau pemaju tidak guna sistem bina dan kemudian jual, maka mereka kena patuh kepada syarat sedia ada iaitu deposit, rumah kos rendah perlu dibuat secukupnya dan masa menunggu untuk mendapatkan lesen adalah seperti biasa, katanya.

Pada masa sekarang adalah baik untuk kita melihat terlebih dahulu konsep baru itu dilaksanakan sebagaimana keputusan kerajaan untuk membuat pemantauan selama dua tahun.

Dalam hal ini, kerajaan dilihat mengambil pendekatan secara holistik dengan membenarkan konsep konvensional terus diamalkan dan bukannya dimansuhkan terus.

Ini kerana, masyarakat juga perlu melihat kepada keperluan pemaju-pemaju yang mempunyai modal terhad terutamanya golongan bumiputera. Meskipun bermodal kecil tetapi tidak semestinya projek yang mereka majukan bermasalah.

Sebaliknya ada ketikanya juga kita lihat ada di antara projek terbengkalai adalah membabitkan pemaju-pemaju besar dan ternama.

Bagi pembeli, mereka mungkin mahu kerajaan mewajibkan sahaja konsep bina dan jual kerana dari segi Islam sendiri pun ia lebih baik kerana tidak timbul lagi soal unsur ‘gharar’ iaitu membeli sesuatu yang belum ada secara nyata.

Namun dari sudut pandangan lain, kerajaan perlu juga mengambil kira keperluan golongan berpendapatan rendah bagi mendapat rumah kos rendah.

Mewajibkan konsep ‘bina dan jual’ mungkin menyebabkan pemaju merasakan mereka tidak perlu dibebankan lagi dengan tanggungjawab untuk menyediakan rumah kos rendah.

Sedangkan rumah kos rendah amat diperlukan bagi mengatasi masalah setinggan yang banyak dihadapi terutama membabitkan negeri-negeri yang menjadi tumpuan golongan penghijrah seperti Selangor.

Oleh itu, apa yang perlu dilakukan ialah rakyat mahu Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan memberikan perhatian yang serius tentang soal kelulusan pemberian lesen projek.

Ia tidak boleh sewenang-wenangnya diberikan kepada pemaju yang sebelum ini terbabit dengan projek sakit atau mengalami masalah kewangan yang serius.

Masyarakat boleh menilai bahawa sistem pembelian rumah di negara ini adalah antara yang terbaik dan kerajaan sentiasa mengambil kira tentang kepentingan para pembeli.

Namun masalah akan terus berlaku sekiranya kita silap memberikan lesen kepada mereka yang tidak bertanggungjawab, kepada pemaju yang sering melarikan diri dan kemudian tubuh syarikat lain.

Mereka boleh terus mengaut keuntungan tetapi yang merana adalah pembeli.

Penyelesaiannya ialah perketatkan syarat pemberian lesen atau pilih saja konsep bina dan jual.

 

Main   Forum  FAQ  Useful Links  Sample Letters  Tribunal  

National House Buyers Association (HBA)

No, 31, Level 3, Jalan Barat, Off Jalan Imbi, 55100, Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03-21422225 | 012-3345 676 Fax: 03-22601803 Email: info@hba.org.my

© 2001-2009, National House Buyers Association of Malaysia. All Rights Reserved.